Záujem o e-knihy stúpa

01.03.2013 Bratislava

Bratislava 1. marca (TASR) – Ľudí, čo "listujú" v knihách uložených v elektronických čítačkách na Slovensku pribúda. Stále však tvoria elektronické knihy len malé percento v porovnaní s klasickými tlačenými. Predajca kníh Martinus.sk odhaduje tento podiel na úrovni 1 až 2 percent, podľa Gorila.sk nedosahujú e-knihy ani 1-percentný podiel.

"V Nemecku to bolo v roku 2011 jedno percento. Náš odhad je, že na Slovensku netvoria ešte ani percento oproti predaju tlačených kníh," priblížila manažérka pre knihy z kníhkupectva Gorila.sk Ivona Ševčíková. Zatiaľ tak podľa nej nemožno hovoriť, že by predaj elektronických kníh bol boomom. "Východná Európa je veľmi špecifický trh oproti Amerike a veľa ľudí má stále potrebu čítať klasické knihy," odôvodnila Ševčíková.

Radovan Ščibrany z kníhkupectva Martinus.sk si nemyslí, že by elektronické knihy v budúcnosti úplne vytlačili papierové. "Doma môže mať človek väčší pôžitok z čítania klasickej knihy, na cestách či na dovolenke zasa z e-kníh," opísal. Elektronické knihy tak majú podľa jeho slov veľký potenciál obzvlášť v odbornej literatúre a pri dielach "na jedno prečítanie".

"Naopak, to, že túžime mať mnohé knihy v knižnici a vracať sa k nim opakovane, praje klasickým knihám," doplnil Ščibrany. Pravdepodobne sa tak v budúcnosti len upraví pomer medzi elektronickou a klasickou formou kníh. "Pri prvom globálnom úspechu e-kníh sa vynárali fantastické predpovede o tom, ako klasické knihy skončili. Zatiaľ sa to určite nepotvrdilo a predpokladáme, že minimálne dlhé desaťročia to tak ani nebude," zhodnotil.

Medzi výhody elektronických kníh pritom podľa predajcov patrí napríklad to, že v jednom zariadení môže mať človek uloženú "celú knižnicu". Takúto e-knihu si môžu ľudia stiahnuť okamžite a čítať do niekoľkých minút či sekúnd od rozhodnutia o kúpe alebo stiahnutí. Môžu v nich tiež prispôsobovať veľkosť písma alebo iné vlastnosti textu. "E-knihy nič nevážia, preto je možné cestovať s vlastnou knižnicou vždy po ruke," dodal Ščibrany. Prakticky sa tiež nemôžu nikdy vypredať a ich cena je oproti klasickým knihám podľa predajcov nižšia.

Na druhej strane, nevýhodou môže byť vybitie čítačky, ktoré sa pri klasickej knihe nemôže stať. Alebo ak si čitateľ omylom e-knihu zmaže a nemá práve možnosť jej opätovného stiahnutia, takúto si neprečíta. "Požičiavanie elektronických kníh je v prípade použitia ochrany proti kopírovaniu taktiež komplikovanejšie ako pri klasickej knihe," doplnil Ščibrany.
 

Vyberte región